Newgel+ Siliconengel & Siliconenverband

Littekenbehandeling

Littekens
Als de huid beschadigd raakt door bijvoorbeeld ongelukken, brandwonden of operatieve ingrepen, ontstaat er tijdens het genezingsproces een litteken.
De vorming van het litteken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

• soort huidbeschadiging;
• locatie op het lichaam;
• huidtype;
• leeftijd;
• erfelijke aanleg;
• complicatie bij genezing, zoals een ontsteking.

Gewone littekens
Bij veel mensen ontstaat gelukkig een ‘normaal’ litteken. Dat wil zeggen dat het litteken relatief klein, weinig opvallend en vlak is.
‘Gewone’ littekens leiden over het algemeen tot weinig of geen klachten en irritaties.

Atrofische littekens
Bij deze littekens is sprake van een tekort aan littekenweefsel, waardoor deze littekens verzonken zijn in de omliggende huid en dun aanvoelen.

Hypertrofische littekens
Deze littekens ontstaan juist door een te grote aanmaak van littekenweefsel, waardoor ze boven de omliggende huid komen te liggen. Deze littekens zijn niet groter dan de oorspronkelijke wond, hebben veelal een rode kleur en veroorzaken vaak jeuk en pijn.
Vooral de huid rond het borstbeen, de schouders, de nek en de oren heeft kans om een hypertrofisch litteken te ontwikkelen.
Aanleg voor dergelijke littekens is vaak erfelijk bepaald.

Keloïde littekens
Ook bij keloïde littekens is sprake van een teveel aan littekenweefsel. Deze littekens zijn echter niet zoals hypertrofische littekens alleen verdikt, maar zijn ook groter dan het oorspronkelijke wondgebied. Ze zijn rood en onregelmatig van structuur en veroorzaken pijn en jeuk.

Littekenbehandeling met siliconen
Omdat hypertrofische en keloïde littekens tot lichamelijke en/of persoonlijke problemen kunnen leiden, is een goede behandeling van essentieel belang. Door hypertrofische en keloïde littekens met siliconen te behandelen, wordt het litteken kleiner, vlakker en irriteert het minder. Gedurende een periode van enkele maanden brengt u dagelijks een siliconenverband (pleister) of een siliconengel aan op uw litteken.

 

 
 

Vergoeding Zorgverzekering

Lees meer

Naar Webshop

Newgel+

Under Construction

Algemene informatie littekens

Als de huid ernstig beschadigd raakt door bijvoorbeeld ongelukken, brandwonden of operatieve ingrepen dan ontstaat er tijdens het genezingsproces een litteken. De vorming van het litteken is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • Type huidbeschadiging
  • Locatie op het lichaam
  • Huidtype
  • Leeftijd
  • Erfelijke aanleg
  • Complicaties bij de genezing, zoals een ontsteking

De volgende soorten littekens zijn te onderscheiden:

‘Gewone’ littekens

Bij de meeste mensen ontstaat gelukkig een ‘normaal’ litteken. Dat wil zeggen dat het litteken relatief klein, weinig opvallend en vlak is. ‘Gewone’ littekens bezorgen over het algemeen weinig tot geen klachten en irritaties.

Atrofische littekens

Bij deze littekens is sprake van een tekort aan littekenweefsel, waardoor deze littekens verzonken zijn in de omliggende huid en dun aanvoelen.

Hypertrofische littekens

Deze littekens ontstaan juist door een te grote aanmaak van littekenweefsel, waardoor ze boven de omliggende huid komen te liggen. Deze littekens zijn niet groter dan de oorspronkelijke wondranden, maar hebben veelal een rode kleur en veroorzaken vaak jeuk en pijn. Vooral de huid rond het
borstbeen, de schouders, de nek en de oren heeft kans om een hypertrofisch litteken te ontwikkelen. Aanleg voor zulke littekens is vaak erfelijk bepaald.

Keloïde littekens

Ook bij deze littekens is sprake van een te veel aan littekenweefsel. Deze littekens zijn echter niet zoals hypertrofische littekens alleen verdikt, maar zijn ook groter dan het oorspronkelijke wondgebied. Ze zijn rood en onregelmatig van structuur en veroorzaken pijn en jeuk.

Product brochure:

Under Construction